Trendy 2019: aranżacje wielkanocnego stołu
Wielkanoc nieodzownie kojarzy się ze spotkaniami przy rodzinnym stole. Ten radosny okres z pewnością umilą świąteczne dekoracje, które mogą pojawić się zarówno we wnętrzach, jak i wśród wielkanocnych potraw. Jak powinien wyglądać wielkanocny stół, aby świąteczny czas upłynął w spokojnej i pełnej pozytywnych emocji atmosferze? Oto propozycje aranżacji stołu, z których z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Wesołych Świąt!
- Naturalnie że eko!
- Wielkanoc w klimacie rustykalnym
- Baw się kolorami!
- Jedzenie, jako
Naturalnie że eko!
Jak urządzić śniadanie wielkanocne? To zagwozdka każdego tegorocznego gospodarza tego świątecznego śniadania. Poza obmyśleniem spisu potraw wielkanocnych, coraz więcej osób decyduje się również na przyozdobienie stołu wielkanocnymi i wiosennymi akcentami. Wspólne świętowanie z pewnością urozmaicają specjalnie przygotowane na tę okazję potrawy, kolorowe pisanki i oczywiście – elementy kojarzące się z budzącą się do życia przyrodą. Stół tonie w żonkilach, gotowa na przybycie gości, stoi elegancka zastawa, a wokół unosi się zapach żurku czy babki wielkanocnej.
Inspiracje zaczerpnięte z natury to nie tylko wnętrzarski hit 2019 rok, ale również doskonały motyw do wykorzystania przy dekorowaniu świątecznego stołu. Niezwykle istotny jest tutaj odpowiedni dobór materiałów oraz kolorów. Na naturalnym stole powinny zagościć jasne i ciepłe odcienie zieleni (np. bardzo modny kolor szałwii), błękitu, jak również szarości oraz beże. Jeśli chodzi o same dodatki to warto wykorzystać elementy wykonane z drewna, wikliny czy juty. Na naturalnym stole wielkanocnym doskonale będzie prezentować się np. obrus, czy bieżnik wykonany z lnu albo bawełny. Obowiązkowo muszą pojawić się również naturalne rośliny - mogą to być klasyczne żonkile, tulipany czy bazie ułożone w przezroczystym wazonie lub słoju. Do tego trendu doskonale sprawdzą się również proste, florystyczne dekoracje z użyciem mchu, rzeżuchy czy młodego zboża w połączeniu z drewnem.
Idealnym elementem dekoracyjnym ze świątecznym motywem może być również stroik na stół. W prosty sposób można wykonać go samemu. Trzeba zacząć od bazy, będącej podstawą kompozycji. Do tego należy użyć np. gałązek wierzby związanych drucikiem, rafii, gąbki florystycznej, wikliny czy nawet mchu. Większość z nich dostępnych jest w kwiaciarniach lub sklepach ogrodniczych. Taką bazę na stroik wielkanocny dekorujemy wiosennymi kwiatami, pisankami, piórkami, wstążkami.
Istotny jest również dobór samej zastawy stołowej na śniadanie wielkanocne – ta klasyczna w kolorze bieli będzie strzałem w dziesiątkę! Dla odważniejszych gospodyń i gospodarzy mogą spodobać się naczynia w odcieniach niebieskiego lub zielonego – żółte dekoracje będą do nich doskonale pasowały.
Wielkanoc w klimacie rustykalnym
Styl rustykalny jest nieco zbliżony do tego naturalnego, jednak charakteryzuje się jeszcze większą surowością i wykorzystaniem w aranżacji ciemnych kolorów np. czerni. W przypadku świątecznego stołu jego podstawą powinny być naczynia nawiązujące do klasycznej porcelany bądź do glinianych, wyglądających na rękodzieło naczyń w stylu wiejskim. Zamiast standardowych bukietów, warto wykorzystać drewniane lub metalowe donice wypełnione kolorowymi żonkilami, młodym jęczmienie czy pisankami. Warto również zastanowić się nad zrezygnowaniem z nakrywaniu blatu stołu obrusem – nic tak nie nada wiejskiego klimatu niż ustawienie zastawy bezpośrednio na postarzanym drewnianym blacie. Jeśli to rozwiązanie nie do końca Was przekonuje można pokusić się o użycie lnianych serwet oraz bieżnika. Wasi goście w trakcie śniadania i obiadu wielkanocnego będę pod wrażeniem waszej niebanalnej kreatywności, przy zachowaniu polskiej tradycji.
Baw się kolorami!
Miłośnikom radosnych kolorowych wnętrz z pewnością przypadnie do gustu nasza trzecia propozycja. Ona również jest odpowiedzią na najnowsze trendy, które przewidują wykorzystanie we wnętrzach pastelowych odcieni żółtego, błękitu, różu, fioletu oraz zieleni. Na wielkanocnym stole barwy te mogą pojawić się między innymi pod postacią kolorowej zastawy. Są one bardzo modne, a przez to łatwo dostępne w ofercie wielu sklepów z artykułami wyposażenia wnętrz. Ciekawym uzupełnieniem pastelowego stołu wielkanocnego mogą być elementy wykonane z różnokolorowego szkła, np. szklanki, kieliszki, podstawki na jajka. Ponadto, warto wykorzystać kwieciste wzory, które mogą pojawić się np. na tekstyliach lub zastawie. Ich uzupełnieniem będą roślinne dekoracje. Na pastelowym stole wielkanocnym nie może zabraknąć także pisanek. Ze względu na mnogość barw i wzorów najlepiej sprawdzą się proste jednokolorowe (np. farbowane w naturalny sposób). Można je ułożyć w eleganckim szklanym naczyniu, koszyku lub wykorzystać do wzbogacenia wielkanocnego wieńca.
Dla tych którzy nie lubią idealnego ładu, dobrym rozwiązaniem będzie rozłożenie ich w różnych miejscach na stole, tak by tworzyły jego naturalną część. Przenieś też szczyptę uśmiechu na stół za pomocą figurek do serwowania i akcesoriów. Barwne solniczki i pieprzniczki w kształcie królika wielkanocnego czy pisklęcia pomogą ożywić przestrzeń.
Jedzenie, jako
Nie tylko plastikowe i szklane ozdoby, czy te zrobione z darów natury mogą stanowić uzupełnienie świątecznego stołu. Dla tych, którzy lubią gotować, a przy tym stawiają na ciekawe rozwiązania estetyczne, również przyrządzone potrawy są sposobem na udekorowanie przestrzeni stołowej. Zaczynając od jajek, które obowiązkowo pojawiają się na stole w postaci pisanek, również te podawane w majonezie można ciekawie przyozdobić, np. tradycyjnym szczypiorkiem, podać je na liściach sałaty lub wbić wykałaczki z fikuśnie pokrojonymi warzywami. Całą kompozycję uzupełnić podaniem na niebanalnym talerzu dedykowanemu typowo temu daniu. Kolejną potrawą, będącą jednocześnie dekoracją jest babka wielkanocna. Jako ciasto nie wyróżnia się niczym specjalnym, ale już po ozdobieniu może stać się prawdziwym dziełem sztuki. Poza czekoladą można użyć do niej kolorowego lukru lub ozdób z masy lukrowej – do kupienia lub ręcznego wyrobienia. W przypadku babki sprawdzą się również dodatki z rodzynek, orzechów lub czekoladowych cukierków w postaci małych jajek wielkanocnych. Jako dopełnienie, do wnętrza jej formy można dodać trochę jadalnej zieleni. Zostając przy słodkościach, każde inne ciasto może posłużyć jako ozdoba. Należy nadać mu trochę koloru, przyciągających oko dodatków i postawić na paterze z przeszklonym kloszem i efekt oryginalnego wystroju zostaje osiągnięty.